Dietetikus

Dietetika

 

Mi az a dietetika?

A dietetika a táplálkozástudomány egyik ága, amely az egézséges életmód támogatására és a betegségek étrendi kezelésére összpontosít. Célja, hogy a táplálkozás tudatos megtervezésével elősegítse a test egészséges működését, támogassa a gyógyulást, és javítsa az életminőséget. A dietetika tudományosan megalapozott módszerekkel dolgozik, és az étrendet személyre szabottan alakítja ki az egyéni igények és egészségi állapot alapján.

 

Mivel foglalkozik egy dietetikus?

A dietetikus olyan szakember, aki személyre szabott étrendi tanácsokkal segíti az embereket. A javasolt étrend minden esetben szélsőségektől, tiltásoktól mentesen, kiegyensúlyozott étrend, mely a Páciens szervezete számára szükséges tápanyagokat a megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza.

Feladatai közé tartozik:

  • Betegségek étrendi kezelése: Például cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek, élelmiszer-intoleranciák, vesebetegségek esetén.
  • Egészséges táplálkozás támogatása: Az egyensúly és változatosság fenntartása mellett figyelembe veszi az egyéni célokat és életmódbeli szokásokat.
  • Tanácsadás és edukáció: A megfelelő alapanyagok, ételkészítési eljárások és étkezési szokások átbeszélése érthető, gyakorlatias módon.
  • Eredmények nyomonkövetése: A változások és a célok felé tett előrehaladás folyamatos ellenőrzése kontroll konzultációk során.
 

Hogyan zajlik a dietetikai tanácsadás?

A dietetikai tanácsadás több lépésből áll:

1.Testösszetétel-mérés és anamnézis felvétele: Felmérjük a táplálkozási szokásokat, az életmódot, a betegségeket, és elmezzük a laboreredményeket. A testösszetétel mérése egy fájdalommentes eljárás, melyet egy speciális eszköz segítségével végzünk. A kapott eredmények alapján megtudható a testtömeg, testtömeg-index, testzsír- és izomtömeg aránya, a zsigeri testzsír mennyisége, a csonttömeg és víztömeg.

2. Célkitűzés: A páciens igényeinek és egézségi állapotának megfelelő célok meghatározása.

3. Személyre szabott étrend kialakítása: A javasolt alapanyagok, étkezési gyakoriság, és főzési tecnikák ismertetése.

4. Követés és finomhangolás: Az étrend módosítása a tapasztalatok és visszajelzések alapján.

 

Miért fontos a dietetikus munkája?

A dietetikus szakértelme nemcsak az egészségesebb életmód elérésében, hanem a különböző betegségek kezelésében is nélkülözhetetlen. Őszinte együttműködés és személyre szabott tanácsok révén segíti a pácienseket, hogy hosszú távon is fenntartható, ízletes és tápláló étrendet alakítsanak ki. Munkájának alapja a hitelesség, az empáta, és a dietetika legújabb eredményeinek alkalmazása.

A következő betegségek étrendi terápiája esetén nyújtunk segítséget
  • Szív-és érrendszeri betegség
  • Magas vérnyomás betegség
  • Emelkedett koleszterin- vagy triglicerid szint
  • Hormonrendszer zavarai (pl. pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, mellékpajzsmirigy betegségei, mellékvese betegségek)
  • Cukorbetegség és cukorbetegséget megelőző állapotok (prediabetes) - inzulin rezisztencia, csökkent glükóztolerancia, emelkedett éhomi vércukorszint
  • Emésztőrendszeri problémák, betegség (pl. reflux betegség, gyomorfekély, gyulladásos bélbetegslgek, irritábilis bél szindróma, epebetegségek, májbetegségek, hasnyálmirigy betegségek, székrekedés, puffadásos panaszok, diverticulosis)
  • Táplálékallergia- és intolerancia
  • Vesebetegségek (pl. krónikus vesebetegség, dialízis szükséges esetében)
  • Nőgyógyászati betegségek (pl. endometriózis, policisztás óvárium szindróma)
  • Daganatos betegség
  • Autoimmun gyulladásos betegség
  • Mozgásszervi betegség (pl. csontritkulás, magas húgysav szint, köszvény)
  • Veleszületett anyagcsere betegségek (pl. PKU, cisztás fibrózis)
  • Vegán, vegetáriánus és növényi alapú étrend dietetikai támogatása

Továbbá a testtömeg és testösszetétel változtatása:

  • Túlsúly és alultápláltság esetén
  • Hobbisportolók esetén

Áraink:

Dietetikus tanácsadás - 18.000 Ft /alkalom (60 perc)

Foglaljon időpontot gyorsan és egyszerűen akár a hétre: Tel.: + 36 70 609-0576 vagy az alábbi űrlapon keresztül: Időpontkérés


Simkó Bianka Dietetikus

Bemutatkozás

Hiszem, hogy a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás, az életmód további aspektusaival harmóniában, kaput nyithat egy jobb életminőség fele.
Túl a szociális és egészségügyi háttéren, úgy gondolom, mindenki tud pozitív változásokat elérni az étrendjében, ha megkapja a számára valóban segítséget nyújtó eszközöket hozzá. Éppen ezért a közös munka során célom, hogy pácienseim elsajátítsák a tudatos döntéshez szükséges ismereteket és készségeket, megismerjék az alapanyagokat, élelmiszereket és azok hatását szervezetükre. Fontosnak tartom, hogy a személyre szóló, az egészségi állapotot támogató, kiegyensúlyozott és változatos étrend kialakítása során megmaradjon az étkezések élvezete, hogy az elfogyasztott fogások egyaránt legyenek táplálóak és ízletesek. Így lehet valóban az életmód szinten, hosszútávon követni az étrendi irányelveket. Egészen fiatal korom óta érdekelt szervezetünk működése, egészségének megtartása.
Tanulmányaim során és gyakorlati tapasztalatom alapján egyaránt biztossá vált számomra, az életmódbeli tényezők megváltoztatása leggyakrabban az egészség megőrzésének és a krónikus betegségek megelőzésének alapja. A teljes értékű, döntően feldolgozatlan élelmiszerekre épülő étrend, az életmód további aspektusaival harmóniában, jelentősen jobb életminőséget eredményez. Dietetikusként kötelességemnek tekintem, hogy frissen tartsam a tudásom. A táplálkozástudomány egy dinamikusan fejlődő tudományág, ezért úgy vélem, igazán jó szakember akkor lehetek, ha lépést tartok a fejlődéssel, követem a frissen megjelenő kutatásokat, tanulmányokat, részt veszek szakmai konferenciákon, tréningeken. Úgy gondolom valódi segítséget akkor tudok adni, ha a pácienssel való szoros együttműködésben, egy terápiás folyamat részeként dolgozunk együtt étrendjének megváltoztatásán, miközben kiemelt figyelmet fordítok a megfelelő kommunikációra és a páciensem visszajelzéseire.
Tanácsadásaim során a testösszetétel mérését követően, anamnézis felvételére kerítek sort, melyben a táplálkozási szokások részletezése mellett az életmódbeli szokásokat, táplálkozásközpontú fizikai leleteket, társbetegségek meglétét, szociális és ökonómiai ismérveket, diagnosztikai eljárásokat, laboratóriumi leleteket és azok változását, valamint az étrendet befolyásoló gyógyszerek és étrendkiegészítők szedését kísérem nyomon. A célok átbeszélése és a szükséges alapvető háttérismeretek tisztázása után kerítek sort az étrendi tanácsadásra, mely a páciens igényeinek megfelelően több konzultáció során zajlik. Átbeszéljük a javasolt alapanyagok, ételkészítési eljárásokat, az étkezések gyakoriságát és kitérek ezek megválasztásának miértjére. A kontroll konzultációk során követem nyomon a változásokat, az alkalmazott étrend eredményességét, az esetlegesen felmerülő kérdésekből pedig következtetek, melyek azok a területek, amiket átismételve hatékonyabbá válhat a közös munka.

Gyakorlati tapasztalat:

Tanulmányaimat a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán folytattam. A diplomám megszerzését követően Móron, a Kardiológiai Rehabilitációs Osztályon helyezkedtem el, ahol a különböző szív- és érrendszeri betegséggel rendelkezők három hetet töltenek el, miközben a konzervatív terápia mellett új életmódbeli szokásokat sajátíthatnak el. A páciensek közül sokan társuló anyagcserebetegségekkel is rendelkezik, úgymint pl. cukorbetegség, csökkent glükóztolerancia, magas koleszterin- és trigliceridszint, krónikus vesebetegség, magas húgysavszint, epebetegség. A rehabilitáció alatt kollégáimmal egyéni tanácsadások és csoportos foglalkozások keretei között segítjük az egészségi állapotukat szolgáló étrend elsajátítását számukra. Pályakezdésemet követően az állami járóbeteg ellátásban, majd 2024 év közepe óta magánegészségügyben egyaránt tapasztalatot szerezhettem, ahol szélesebb körben találkozom a kórállapotokkal, betegségekkel (pl. élelmiszer intoleranciák, allergiák, endokrinológiai betegségek, várandós kismamák).
Szívből remélem, hogy munkámmal segíteni tudom pácienseimet, hogy a tápláló és az egészségüket támogató ételeket fogyasztása az életük része lehessen!

Vegán és növényi alapú étrend dietetikai támogatása:

Specializációm többek közt a növényi alapú táplálkozás, amely során személyre szabott tanácsokkal és tervekkel támogatom a teljes értékű, kiegyensúlyozott étrend kialakítását. Legyen szó egészségmegőrzésről, ételérzékenységről, sportteljesítmény növeléséről vagy fenntarthatóbb életmód kialakításáról, szakértelmemre támaszkodva segítek a vegán vagy növényi alapú életmódot választóknak.

Foglaljon időpontot gyorsan és egyszerűen akár a hétre: Tel.: + 36 70 609-0576 vagy az alábbi űrlapon keresztül: Időpontkérés